wedding_planning_publikace

Svatební hostinu chceme doma na zahradě

oznámí rodině snoubenci. V dřívějších dobách takové sdělení představovalo počátek tvrdého pracovního nasazení mnoha lidí z nejbližšího příbuzenstva. Několik dnů před svatbou se peklo, smažilo, vařilo. Domácí svatební cukroví a svatební koláčky jsou samozřejmě bezkonkurenční, ale uštvané a nervózní maminky nejsou zrovna příjemnými svatebními hosty, obzvláště, když mají pocit, že organizace hostiny skončila pouze v jejich režii.

 

V současné době i k zajištění svatební hostiny v domácím prostředí můžete objednat specializovanou cateringovou službu. Oznámení rozverné mládeže vás nemusí nijak vyděsit a přípravu svatby si všichni užijete v klidu a pohodě. Na hladký průběh svatební hostiny na vaší zahradě budete už jen dohlížet.

 

Svatební salón, u kterého si na svatbu zajišťujete společenské šaty vám jistě doporučí také schopnou a osvědčenou společnost, která se zabývá cateringem, přesto je dobré znát alespoň pár základních zásad kolem svatebního stolničení.

 

Počet hostů

Svatební hostina pořádaná v domácím prostředí bývá limitována omezeným prostorem, proto si se snoubenci dohodněte definitivní počet hostů.

 

Uspořádání svatební tabule

Není nutné, aby všichni hosté seděli u jedné svatební tabule. Pro malé stolovníky můžete připravit samostatnou tabuli.

 

Pohoštění

Pamatujte, aby probíhalo minimálně ve třech základních fázích. Pohoštění před obřadem, slavnostní oběd a večerní pohoštění. Příprava tabule vyžaduje určitá pravidla.

  1. Pohoštění před obřadem – většinou podávané svatebním hostům ve stoje by mělo být nachystané na samostatném servírovacím stole, který nijak nesouvisí s již přichystanou svatební tabulí. Ubrus na něm by měl dosahovat až téměř na zem. Na takto upravený stůl se rozloží mísy s občerstvením, ke každé přiložen překládací příbor, ubrousky a dostatek dezertních talířků. Vedle svatebního cukroví a svatebních koláčků by mělo převažovat slané občerstvení, aby svatebčané v průběhu obřadu neměli hlad. Volí se většinou jednodušší v rozsahu nabídky studené kuchyně. Před svatbou převažuje všude spíše drobný chaos, proto klasickým samoobslužně servírovaným obloženým chlebíčkem nikoho neurazíte a ušetříte si starosti s příbory. Pokud již nyní víte, že někteří vaši svatební hosté přijedou na svatbu z větší vzdálenosti, objednejte také jedno jídlo teplé, určitě ho po daleké cestě přivítají. Vhodná je například teplá šunka s křenem, hořčicí a okurkou.
  2. Slavnostní oběd – vyžaduje pohodlně prostřenou svatební tabuli. Nechte ji sestavit tak, aby její šířka byla nejméně 120 cm. Délku a rozmístění samozřejmě volte podle počtu pozvaných svatebních hostů, avšak počítejte s tím, že pro každého účastníka musí být počítáno s nejméně 70 cm jeho osobního prostoru, aby založení potřebného jídelního inventáře hosta nijak neomezovalo a navíc odpovídalo předem dohodnutému svatebnímu menu. Důležité je také pamatovat na dostatečný prostor k procházení za sedícími. Prodírající se obsluha by působila trapně.
  3. Ubrusy prostřené na svatební tabuli by měly odpovídat velikosti stolů s připočtením cca 30 cm na průvěs pro všechny volně přístupné strany stolů. Pokud je tabule dlouhá a je nutné použít více ubrusů, začneme je prostírat na opačném konci tabule, než je vchod do prostor, kde se bude svatební hostina odehrávat. Jednotlivé ubrusy překrýváme přes sebe cca 10 až 15 cm, aby se v průběhu stolování nerozevřely do nechutných mezer a neodhalily tak desky stolů. Třiceticentimetrové průvěsy musí být u všech ubrusů srovnané do jedné roviny. Takto prostřené ubrusy umožní při vstupu do slavnostních prostor dojem jednoho jediného ubrusu.
  4. Květinová výzdoba na stolech – čerstvě řezaná květina je nejvhodnější výzdobou stolu. Květiny i vázy, ve kterých budou umístěné na svatební tabuli musí zachovat správné proporce aranžmá stolu. Neměly by být příliš vysoké, aby na sebe hosté viděli a jejich silné aroma nesmí narušit kulinářský požitek z jídla. Rozhodně se vyhněte květinám zasazeným v květináčích. Váza na svatební kytici nemusí stát na jídelním stole. Umístěte ji na dostatečně viditelné místo jako solitér.
  5. Svatební dort – je vyvrcholením svatební hostiny. Krájí ho nevěsta. Připravte jí k tomu dlouhý dortový cukrářský nůž a hlubší nádobu s teplou vodou. Nůž se namáčí do teplé vody a řez dortu je tak hladký a svatební dort se nedrobí
  6. Večerní pohoštění – svatební den jistě neskončí obědem a proto si nachystejte také pohoštění pro večerní dobu. Může to být opět široká škála nabídek studené kuchyně se spoustou různých druhů sýrů. Z teplé kuchyně je oblíbený také guláš a klasický vídeňský řízek. Na zahradní slavnosti lze také velmi dobře zabavit hosty grilováním, a to nejen mas, ale i ryb nebo zeleniny.


TOPlist